میکروتیک

میکروتیک نام شرکتی در لتونی در اروپای شرقی است که در سال 1995 توسط دو دانشجو MIT آمریکا تاسیس شد و کار خود را با فروش تجهیزات شبکه رایانه‌ای و مخابرات بی سیم آغاز کرد و در پی توسعه کار خود سیستم عاملی را تحت عنوان MikroTik Router OS  ارائه کرد که مهمترین محصول این شرکت است و در واقع مسیریابی است که با استفاده از هسته لینوکس ساخته شده است. سیستم‌ عامل میکروتیک علاوه‌ بر قابلیت نصب بر روی رایانه‌های خانگی، به صورت بسته نرم‌ افزاری – سخت‌افزاری نیز ارائه شده است و همزمان با شکل‌گیری استاندارد 802.11 و توسعه سخت‌افزاری این سیستم‌ عامل، قابلیت بی سیم نیز به آن افزوده شده است. این سیستم عامل جزو مسیریاب‌های قوی ارائه شده و هم رده مسیریاب‌های شرکت سیسکو می باشد با این تفاوت که با قیمتی بسیار پایین تر ارائه می گردد. یکی از عوامل پیشرفت این سیستم عامل، پایداری آن در ارائه سرویس ها در شبکه های کوچک، متوسط و بزرگ است که دارای قابلیت‌های منحصر به فرد می‌ باشد.

در سال 2002 میکروتیک به این نتیجه رسید که برای پایداری بالاتر در سخت افزار معمولی PC باید وارد تولید سخت افزار های جدیدی برای سیستم عامل خود شود. این موضوع نشان دهنده این بود که میکروتیک دیگر به دلایلی به همه PC ها اعتماد ندارد، زیرا PC ها تنوع زیادی داشتند و برای محیط های حرفه ای شبکه ساخته نشده بودند، مشتریان نمی توانستند یک PC بزرگ و غیر پایدار را درشبکه های بزرگ استفاده کنند. ناگزیر میکروتیک تصمیم به تولید محصولات سخت افزاری با نام  Routerboard کرد.

این محصولات سخت افزاری یک نسخه از PC های معمولی در ابعاد کوچک بودند که برای شبکه ها طراحی شده بود. میکروتیک در این سالها با پیشرفت سیستم عامل خود، پیشرفت های زیادی در سخت افزار های خود به وجود آورد. که این موضوع منجر به آن شد که ارائه دهندگان سرویس های اینترنتی بزرگ در اقساط نقاط جهان از جمله ایران به استفاده از میکروتیک به جای محصولاتی از قبیل سیسکو روی آورند.

تفاوت سخت افزار ها در منابع  سخت افزاری مانند CPU، رم، لایسنس، پورت های شبکه و اسلات های آن است میکروتیک همیشه تمایل داشته تکنولوژی ها و ایده های روز دنیا را در نرم افزار و سخت افزار خود توسعه دهد.

یکی دیگر از مزایای میکروتیک سیستم عامل آن است که نسبت به رقبای قدرتمند خود امکان کانفیگ توسط یک نرم افزار به نام winbox  در سیستم عامل ویندوز ارائه می دهد که با محیط کاربری گرافیکی احساس راحتی بالایی به کاربران خود جهت تنظیمات این دستگاه می دهد.

میکروتیک

دلایل اصلی محبوبیت محصولات میکروتیک

1- علت اصلی محبوبیت تجهیزات و راهکارهای شبکه مبتنی بر میکروتیک این بود که طراحان و کارشناسان شبکه میتوانستند با هزینه های مقرون به صرفه، سناریو های پیچیده خود را که از قابلیت های متنوع لایه 2 و 3 شبکه همانند فایروال، تنطیم و کنترل ترافیک، ایجاد تونل های متنوع  و … بهره میبردند، بوسیله سیستم عامل میکروتیک به راحتی پیاده سازی نمایند.

2- با ترکیب روتربوردهای میکروتیک با کارت های وایرلس شرکت های بزرگ تولید کننده کارت های وایرلس همچون Ubiquiti و Compex امکان بوجود آوردن رادیو های انتقال دیتای خیلی کارآمد و متنوع بر اساس نیاز مشتری بوجود آمد.

از میکروتیک می توان در موارد زیر استفاده کرد:

  • مسیریابی (Routing)
  • دیوارآتش (Firewall)
  • بی سیم (Wireless)
  • پراکسی سرور (Proxy Server)
  • مدیریت کاربر (user managment)
  • کیفیت سرویس (Quality of Service)
  • تعادل رسانی بارگزاری (Load Balancing)
  • پشتیبانی از آی‌پی نسخه 6 (IPv6 support)
  • پروتکل پیکربندی پویای میزبان (DHCP Server)
  • ترجمه نشانی شبکه (NAT (Network Address Translate
  • شبکه خصوصی مجازی (VPN (Virtual Private Network
  • میزبانی اتصالات (PPPOE – PPTP – L2TP – SSTP – OpenVPN – ISDN)
  • و صد ها قابلیت دیگر …

Leave a Reply